MHNYMA, Παράδειγμα επάρκειας την κρίσιμη ώρα το ΙΝΓΚ

Τη σημασία που έχει για την Κύπρο αλλά και την κάθε χώρα, να διαθέτουν επαρκείς υποδομές και να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν κρίσεις όπως η πανδημία, υπογραμμίζει ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου, καθ. Λεωνίδας Φυλακτού. Αναλυτικά το άρθρο του καθ. Φυλακτού, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ειδική έκδοση του «Φιλελεύθερου», «Κύπρος 2021, η επόμενη μέρα. Πώς προχωρούμε;».

«Η πανδημία που προκλήθηκε από το νέο κορωνοϊό μας δίδαξε αρκετά. Πρώτον, τα έργα επιστημονικής φαντασίας μπορούν να γίνουν στην πραγματικότητα. Είναι λογικό, μιας και το περιεχόμενο τους βασίζεται πολλές φορές σε εμπειρίες και γεγονότα από τη ζωή. Δεύτερον και πιο σημαντικό, η πανδημία μας δίδαξε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και σε εγρήγορση για τέτοια κοσμογονικά γεγονότα που αλλάζουν ριζικά την καθημερινότητα και βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή πολλών ανθρώπων σε όλο το κόσμο. Είναι πραγματικότητα ότι κανένας δεν πρόβλεψε τι θα ερχόταν με το νέο κορωνοϊό. Ακόμη και όταν έγινε γνωστή η ύπαρξη και η μετάδοσή του στην Κίνα, η κινητικότητα για προετοιμασία παγκοσμίως ήταν πολύ περιορισμένη.  

Μέσα από τέτοιες κρίσεις ο κόσμος στρέφεται προς τους θεσμούς αναζητώντας βοήθεια και παράλληλα οι θεσμοί αναλαμβάνουν τον πρώτο ρόλο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Είναι ύψιστης σημασίας η χώρα μας αλλά και όλες οι χώρες του κόσμου να είναι προετοιμασμένες κατάλληλα με υποδομές που να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες καταστάσεις που δημιουργούνται από τις παγκόσμιες κρίσεις.

Το κράτος έχει υποδομές ή στηρίζει υποδομές σε οργανισμούς που μπορούν να δράσουν καταλυτικά σε τέτοιες δύσκολες περιπτώσεις. Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το οποίο στηρίζεται από το κράτος εδώ και 30 χρόνια, ως παράδειγμα που κατέχει κατάλληλες υποδομές για την αντιμετώπιση κρίσεων. Το Ινστιτούτο δημιουργήθηκε για να προσφέρει προς τους ασθενείς συνανθρώπους μας και την κοινωνία ευρύτερα. Μέρος της αποστολής του είναι η συνεχής αναβάθμιση της προσφοράς του προς τη χώρα μας. Όπως είναι γνωστό αλλά και όπως έχω αναφερθεί πιο πάνω, η ανθρωπότητα δεν ήταν έτοιμη για την έκταση της πανδημίας. Από τα μέσα του Ιανουαρίου το Τμήμα Μοριακής Ιολογίας του Ινστιτούτου άρχισε να προετοιμάζεται για το μοριακό έλεγχο εντοπισμού του νέου κορονοϊού, σε περίπτωση που θα ερχόταν και στη χώρα μας. Η μεγάλη εμπειρία του εργαστηρίου στους μοριακούς ελέγχους, στην έρευνα για τους ιούς αλλά και η συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς του έδωσαν το πλεονέκτημα και ετοίμασε το πρωτόκολλο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου πριν παρουσιαστεί ο ιός στη χώρα μας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ήμασταν μέσα στις πρώτες χώρες που ήταν έτοιμοι για το μοριακό έλεγχο και πριν να υπάρχουν διαθέσιμα τα προπαρασκευασμένα αντιδραστήρια από τις πολυεθνικές εταιρείες έτσι ώστε να μπορούν και άλλοι επαγγελματίες να συμμετέχουν στο μοριακό έλεγχο. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη χώρα μας, περισσότερο από ένα μήνα πριν τα πρώτα κρούσματα, να έχει στη διάθεσή της έτοιμη την υποδομή για τον εργαστηριακό έλεγχο του ιού. Η συμβολή του εργαστηρίου για την καταπολέμηση το ιού συνεχίζεται ακατάπαυστα από την πρώτη μέρα.  

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου ήταν έτοιμο σε μεγάλες κρίσεις. Η μοιραία πτήση της Ήλιος και η έκρηξη στο Μαρί ανέδειξε για ακόμη μια φορά το σημαντικό ρόλο του Ινστιτούτου και τη σημασία των έτοιμων υποδομών σε δύσκολες στιγμές. Το Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής έδρασε άμεσα παρέχοντας σημαντική βοήθεια στην ταυτοποίηση των νεκρών και στις δύο αυτές περιπτώσεις. Υπάρχουν και άλλα τέτοια παραδείγματα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου όπως οι εξειδικευμένες υπηρεσίες για σπάνια ιατρικά περιστατικά, αποφεύγοντας έτσι καθυστερήσεις μέσω τις μετάβασης ασθενών στο εξωτερικό αλλά και μοναδικές υποδομές για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις αλλά και για εξετάσεις που βοηθούν την άμεση ανίχνευση εγκλημάτων. Ο συνδυασμός των υπηρεσιών με τη συνεχόμενη έρευνα στο αντικείμενο τους καθιστά αυτές τις υποδομές αναγκαίες για τη χώρα μας.

Το κράτος σωστά επένδυσε διαχρονικά σε θεσμούς και οργανισμούς έτσι ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε μοναδικές αλλά και απαιτητικές ανάγκες της χώρας μας. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον. Και όσο αφορά τον τομέα της υγείας το κράτος θα πρέπει να διασφαλίζει συνεχώς ότι, παράλληλα από τις καθημερινές ανάγκες υπάρχει επάρκεια υποδομών έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί απέναντι στις μεγάλες έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν όπως αυτήν που βιώνουμε σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό αυτή η στήριξη να συνεχιστεί και να ενδυναμωθεί γιατί σε όλες τις κρίσεις παγκοσμίως, η σωτηρία των ανθρώπων είναι το ίδιο το κράτος». 
 


Το Μήνυμα δημοσιεύθηκε στην ειδική ετήσια έκδοση του Φιλελεύθερου, «Κύπρος 2021: Η επόμενη μέρα, Πώς προχωρούμε;» που κυκλοφόρησε στις 27 Δεκεμβρίου 2020

Other News
winner